När du ska ta lån är det viktigt att ha perfekt koll på vad nominell och effektiv ränta är, annars kan du i värsta fall teckna dig för ett lån som blir dyrare än vad du trott. I den här artikeln reder vi ut alla frågetecken och förklarar tydligt vad skillnaden är, begreppen emellan.

 

Vad är nominell ränta?

Nominell ränta är den procentuella del av skulden som du ska betala tillbaka till långivaren varje år. Ordet nominell betyder ungefär ”ett värde på pappret”, och det är precis det den nominella räntan är – ett värde på ett papper som snedvrider sanningen en smula. Långivarna visar nästan alltid bara den nominella räntan, då den är lägst.

 

Vad är skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta?

Den effektiva räntan står alltid med i marknadsföringen för lån, även om den är svårare att se jämfört med den nominella räntan. Den effektiva räntesatsen är nämligen alltid lägre än den nominella räntesatsen. Främst för att den effektiva räntan inkluderar alla avgifter för lånet likt uppläggningsavgifter och avi-avgifter.

Det är därför du alltid ska gå efter den effektiva räntan när du jämför lån, då den är helt träffsäker jämfört med den nominella räntan som nästan alltid är missvisande. Snabba lån har ofta en stor skillnad mellan den nominella och den effektiva räntan, då dolda avgifter ofta tillkommer när man tar ett snabbt lån.

Notera även att räntan på ett privatlån kan ändras likaså, då den effektiva och nominella räntan skiljer sig där också.

 

Räkneexempel för nominell och effektiv ränta

Om du lånar 200 000 kronor upplagt på 10 år, med en årlig nominell ränta på 4 % och det tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kr och en aviavgift på 39 kr/mån. Då ligger den nominella räntan kvar på 4 procent, medan den effektiva räntan landar på 4,53 procent.

Tips: Konsumenternas webbsida är en bra resurs om du vill veta mer om hur de olika typerna av ränta fungerar.