I Sverige finns det lagar om när och med vem man får ha sex med. Du har säkert hört talas om byxmyndigheten, när man fyller femton år. Det är lätt att tro att det är från och med femton års ålder man får börja ha sex. Men egentligen säger lagen att det är förbjudet för någon som är äldre än femton år att ha sex med någon som är yngre än femton år. Lagen finns till för att skydda unga från att bli sexuellt utnyttjade. Skulle exempelvis en person som är 16 år ha sex med någon som är yngre än 15 år kan den 16-årige personen bli dömd för våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn, grova saker alltså. Om ni bägge skulle vara under 15 år och båda vill ha sex med varandra är det lagligt också. Trots detta döms ingen utan anledning. Skulle exempelvis ett par bestå av en tjej på 14 år och en kille på 16 år och de har sex tillsammans och båda vill, då har inget brott begås och ingen döms i och med att det var uppenbart att det inte var något brott.

 

Byxmyndig

Byxmyndig, eller sexuell myndighetsålder som det heter på ”lagspråk” är en lag som berättar när och med vem man får ha sex. Har man sex med en person som inte är byxmyndig strider det mot lagen (om det inte är uppenbart att bägge var med på det samt om åldersskillnaden är väldigt liten, som 14 och 15 år). Gränsen för att bli byxmyndig varierar beroende på var man befinner sig i världen. I Sverige ligger åldern alltså på 15 år, men i vissa länder, exempelvis Argentina, ligger åldern på 13 år. Och i åter andra länder, bland annat i vissa delstater i USA, är åldersgränsen istället 18 år.

Oavsett ålder och byxmyndighet är det alltid olagligt att ha sex med någon mot dennes vilja. Det är inte alltid en person säger nej med ord, det gäller att läsa av kroppsspråket också. Är man osäker på om den andre vill ha sex kan man alltid fråga, annars är det bättre att vänta.

 

Lag för att skydda barn

För vissa ungdomar som närmar sig myndighetsålder kan det kännas jobbigt att behöva vänta med sex, kanske har man en flickvän eller pojkvän i samma ålder eller som bara är lite äldre. Tänk dock på att man aldrig bör skynda in i något så stort som sex. Det ska kännas avslappnat och tryggt. Om du inte känner dig 100 % säker på att du verkligen vill ska du inte göra något mot din vilja. Kanske har du en pojkvän som är några år äldre än dig och som ständigt tjatar på att ni ska ha sex. Kom ihåg att detta är ett lagbrott om personen är äldre än femton och du yngre. Dessutom finns det andra handlingar av sexuell natur som också är straffbara, exempelvis att ta nakenbilder mot din vilja och liknande. Här kan du hitta många intressanta frågor och svar som rör just byxmyndighet.

Har du några funderingar du inte hittar svar på här, är du välkommen att kontakta oss.