Konsekvenser av sexuella övergrepp

Många människor har varit med om sexuella övergrepp, det är något som lämnar djupa sår och ärr. Oavsett om du har anmält eller ännu inte tagit dig dit, om anmälningen nått till fällande dom eller friande eller om du helt enkelt inte berättat för någon, finns konsekvenser för sexuella övergrepp. Du som varit med om något hemskt kommer med stor sannolikhet att påverkas mycket av det traumat. Bra och viktigt att veta är dock att det finns oerhört bra terapi och hjälp att få för att bli stöttad och komma vidare efteråt.

 

Vanliga sexuella övergrepp konsekvenser

Hur man tar sig vidare efter ett sexuellt övergrepp är väldigt olika och individuellt. Dock är det vanligt att drabbas av följande konsekvenser efteråt:

  • Få svårt att koncentrera sig, något som ofta kan märkas i skolan eller på arbetsplatsen.
  • Svårigheter att sova eller drabbas av många mardrömmar.
  • Man kan uppleva mycket mer ilska och aggression än tidigare.
  • Många känner skam och vågar inte berätta (kom ihåg att du aldrig har något att skämmas för då skulden och skammen inte ligger hos dig).
  • En del sexuella övergrepp konsekvenser kan yttra sig i att den utsatte personen börjar uppträda mer sexuellt eller går in i farliga situationer där sex är en stor del.

I många fall får man inte några fysiska skador, åtminstone inte några svåra sådana. Den psykiska skadan brukar vara den värsta och den som kan ge svårare konsekvenser även på sikt. Själva återhämtningen och att ta sig vidare kan påverkas enormt mycket av hur omvärlden tar emot beskedet. Om du blivit utsatt för sexuella övergrepp och berättar för någon som förminskar dig eller som inte tror på dig, kommer detta kunna bidra till konsekvenser längre fram i livet. Du kan ha svårt att lita på människor och liknande.

 

Sexuella övergrepp konsekvenser i samband med ett övergrepp

Har man aldrig varit utsatt för ett sexuellt övergrepp är det lätt att föreställa sig att man själv hade skrikit, klöst med naglarna och slagits för sitt liv. Dock är detta inte verkligheten för väldigt många offer. När kroppen utsätts för något så traumatiskt som ett övergrepp går kroppen per automatik antingen in i flykt eller kamp. Om motståndet beräknas vara för övermäktigt (som det i väldigt många fall är), går kroppen ofta in i paralys. Man blir så rädd och chockad att kroppen liksom stänger av och man kan varken röra sig eller skrika. I efterhand är det vanligt att offret känner stor skam och tänker tankar som ”varför skrek jag inte” eller ”varför gjorde jag inget”. Kom återigen ihåg att det aldrig är ditt fel. Det är en helt naturlig reaktion från människor som blir utsatta för sexuella övergrepp.

 

PTSD – sexuella övergrepp konsekvenser

PTSD eller posttraumatiskt stressyndrom, är en extremt vanlig reaktion hos offer för sexuella övergrepp. Efter svåra upplevelser, som krig eller sexuella övergrepp, är det väldigt vanligt att offret efter en tid drabbas av PTSD. Det är en svår och allvarlig form av ångest som hänga med under mycket lång tid utan behandling. Vanligt hos människor som varit med om sexuella övergrepp är att man får psykiska symptom som:

  • Man återupplever traumat om och om.
  • Man undviker situationer som på något sätt påminner om händelsen.
  • Man blir överspänd och känner sig stressad.

För dig som varit med om ett sexuellt övergrepp är det bästa du kan göra att prata och berätta om det för någon. Om du inte kan prata med föräldrar, syskon, vänner eller liknande, finns det många bra stödorganisationer att kontakta.